Καλλιτέχνης:

Χρήστος Αναγνωστόπουλος

Ο Χρήστος Αναγνωστόπουλος, γεννημένος στην Αθήνα το 1955, σπούδασε γλυπτική και ειδικεύτηκε στις πρωτόγονες τεχνικές χύτευσης και στην καλλιτεχνική επεξεργασία μετάλλων. Τα τελευταία 20 χρόνια ζει και δουλεύει στην Τρίπολη, μια πόλη στο κέντρο της Πελοποννήσου που περιβάλλεται από βουνά και φέρει σημαντική ιστορία και πολιτισμό.

Τα έργα του χαρακτηρίζονται από την παραδοσιακή τεχνική σε μπρούτζο, ενώ ενσωματώνει συχνά λεπτομέρειες από γυαλί, σίδηρο και αλουμίνιο. Χάρη στην τεχνική του χαμένου κεριού, οι λεπτομέρειες προσδίδουν ρεαλισμό και συναίσθημα στα έργα του. Η δουλειά του διακρίνεται για την αρμονία των σχημάτων, την λεπτομέρεια του φινιρίσματος και την υπέροχη πατίνα.

Ένα από τα αγαπημένα θέματα του Χρήστου είναι η αιωνόβια  "Ελιά". Το γηρασμένο σώμα του δέντρου, ο χαραγμένος κορμός, σκασμένος και συχνά διαλυμένος αλλά ακόμα ζωντανός, αποτελεί αποτύπωμα του ίδιου του χρόνου. Ο μεγαλοπρεπής γηραιός όγκος βρίσκεται σε αρμονική αντίθεση με τα μικρά νεαρά φύλλα που αντιπροσωπεύουν τη νιότη.

Την ίδια αρμονία παρουσιάζουν τα αξιοσημείωτα έργα του "Αετοί". Η απροσδόκητα φιλική ματιά του πουλιού συνδυάζεται με τον άγριο χαρακτήρα του αρπακτικού. Η κίνησή του μας καθηλώνει. Τα φτερά, παρότι φτιαγμένα από βαρύ μέταλλο μπρούτζο είναι ωστόσο ελαφριά στα μάτια μας. Ο γυμνός κορμός δέντρου δεν χρησιμεύει μόνο ως απλή βάση. Ολοκληρώνει ιδανικά το δραματικό αποτέλεσμα του έργου τέχνης, απεικονίζοντας το συναίσθημα της μοναξιάς.

Δείτε τη συλλογή

Καλως ηρθατε

Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή